design:
anyagok:
dátum:
etc:

Barátaink az időközben megvásárolt szomszéd, 33 négyzetméteres garzont kívánták a meglévő, majdnem 60 négyzetméteres lakásukba integrálni. A megrendelők két hálószobát és egy a lakással egybeépített, de attól mégis függetlenül megközelíthető irodahelyiséget szerettek volna kialakítani a két lakás egybenyitásával. Ilyen esetben nem működnek a tanult és motorikussá vált sémák, az új kontúrokon belül kellett egy működő struktúrát kialakítaniuk.

Fél éves munkát vett igénybe, mire elkészült először, a tulajdonos igényeire épülő koncepcióterv, majd a belsőépítészeti kivitelezésre vonatkozó terv is. Átalakításnál nem elég ismerni az adott kor építészeti igényeit és belsőépítészeti stílusait, ismerni kell azt a társadalmi környezetet, amelyben az átalakításra kerülő ingatlan keletkezett. A főzés ma egyre inkább közösségi tevékenység. A századfordulós polgári belső esetében a konyha-cselédszoba együttesből bármelyik belsőépítész iroda szobát csinálna, a konyha pedig a hallba kerülne. Szocreál lakások esetében is vannak olyan módszerek, amelyekkel a belsőépítész nehezen tud mellélőni. Más a helyzet, ha nem egy lakást kell átalakítani, hanem kettőt kell eggyé olvasztani.

A belsőépítészeti tervezés során a kisebbik lakás szobájának a helyére került a konyha-étkező, a régi étkezősarok helyére, azaz a nappali és a szülői hálószoba közé az új fürdőszoba. Az így létrehozott új élettér legmeghatározóbb eleme a körbejárható fal, ami egyik oldalról gardrób, míg a másikról a konyha elemeit és a nappali könyvespolcát helyezték el benne tervezők. Ez a térelem nemcsak azért praktikus, mert több funkciót egyesít, hanem mert tökéletesen elválasztja egymástól a lakás személyes és publikus részét.

A tervek megszületését követően a projekt pihenőpályára, pontosabban a fiókba került hosszú hónapokra, mivel időközben a tulajdonosok elbizonytalanodtak, hogy valóban ott akarnak-e maradni és el akarnak-e költeni ennyi pénzt egy felújításra. A döntés aztán tavaly májusban megszületett, és kezdetét vették a munkálatok. Az, hogy végül ott maradtak többek között annak köszönhető, hogy csodálatos déli fekvése van – télen is gyönyörűen világos. A kivitelezést a tervezés fázisához képest villámgyorsan lezavarták, mindössze három hónapot vettek igénybe a munkálatok. Ez többek között annak is volt köszönhető, hogy a tulajdonos az anyagbeszerzéstől a terv ismertetésén át sok mindenből kivette a részét.